Utisci
BiH PMI Forum, prva dvodnevna konferencija o projektnom menadžmentu, u organizaciji PMI Chapter BiH održana je u septembru 2019. godine. Više od 150 učesnika imalo je priliku slušati predavanja vrhunskih stručnjaka u ovoj oblasti.
Govornici na konferenciji su bili istaknuti članovi PMI Chapter BiH: Meliha Arslanagić i Adem Muminagić, kao i voditelji projekata sa zavidnim iskustvom iz regije: Miroslav Anicin iz Srbije, te Nenad Trajkovski i Stanislav Strešnjak iz Hrvatske. Keynote speaker konferencije je bila Merete Munch Lange iz Norveške, regionalni mentor PMI za regiju 8 North West.
Erol Mujanović je na primjeru Škole trčanja "Klix" predstavio izazove, te dugoročne i kratkoročne ključne faktore uspjeha projekta.
Drugi BiH PMI Forum održan je u online formatu u aprilu 2021. godine. Iako u online formatu dvodnevni Forum pod sloganom PAUSE.REWIND.PLAY. - Retrospective time is on. je i drugi put privukao oko 150 učesnika iz Bosne i Hercegovine, regije, ali i šire.
Govornici na konferenciji su bili istaknuti članovi PMI Chapter BiH: Mersiha Lonić - Pašalić , Adem Muminagić, Irfan Godinjak, Vojislav Ćeklić kao i voditelji projekata sa zavidnim iskustvom iz regije i šire: Oliver F. Lehmann (Njemačka), Lysa Morrison (Engleska), Emrah Özdemir (Turska), Catalin Teodor Dogaru (Rumunjska), Lejla Vulović (Austrija), Anita Mahmić (BiH), Bojan Stanković (BiH), Naim Afgan (BiH), Stanislav Strešnjak (Hrvatska)
Mersiha Lonić-Pašalić, PMP, PMI-ACP, PSM, PSPO

„Prva online konferencija je bila izuzetno dobro organizirana i predstavljala je priliku za stručnjake da se okupe. Nažalost, predavači i publika nisu bili u prilici da se druže uživo, ali je ovaj put bilo više predavača i publike iz različitih država širom Evrope. Ovakve konferencije su rijetka prilika za razmjenu iskustava za malobrojne kolege iz ove branše.

Bila mi je velika čast biti predavač na drugom PMI Forumu BiH, posebno u društvu priznatih stručnjaka. Svi govornici bili su iznimno stručni i predstavili su vrlo zanimljive teme koje su bile usko povezane s agilnim projektnim menadžmentom.

Zahvaljujem se svojim kolegama iz PMI BiH Chaptera na izvrsnoj organizaciji konferencije i na pozivu da učestvujem. Unaprijed se radujem sljedećoj konferenciji i nadam se da će se održati uživo.”

Adem Muminagić, PMP, PMI-ACP

„PMP certifikacija daje vama i okolini u kojoj radite dokaz da ste posvećeni svom poslu. Najveći izazov u vođenju projekata, meni lično je rad s ljudima, ali i najdraža stvar. Otkrivanje ljudi i njihovih osobina, stvaranje timskog rada je put do pobjede na projektima.

Veoma sam lično emotivno vezan za PMI Forum, i već 10ak godina sam čekao da se nešto ovako desi.

Uzbuđen sam i sretan, te izrazito ponosan na ekipu koja je radila u organizaciji. Također sam počastvovan što su me pozvali da budem predavač. Radujem se narednoj konferenciji, i već su pripreme uveliko u toku. Ovo je jedan veliki vjetar u leđa i nadam se da ćemo u kontinuitetu, kako to inače u PMI i jeste praksa, svake godine praviti istu konferenciju.”

Stanislav Strešnjak, PMI Region Mentor Central Europe

„Iznimno je važno educirati ljude na ovakav način i jako sam sretan i ponosan što sam dio prvog PMI Foruma u BiH. Bitno je zbog više stvari. Bitno je zato da bi ljudi čuli o tome, da shvate da je upravljanje projektima važno i da se ne dešava ništa samo od sebe. Drugo, ne manje važno, bitno je ono druženje koje se događa u pauzama i za vrijeme i nakon konferencije. Svi predavači su izvrsni i siguran sam da su učesnici čuli i naučili mnoštvo novih i zanimljivih stvari, tako da je vrijedilo biti tu. Tijekom predavanjam sam obradio jednu temu, recimo relativno popularnu, zašto projekti propadaju, teorija i primjeri iz prakse. Postoje projekati koji su neslavno propadali, svjetski projekti, i koštali su čak i stotine milliona eura, a propali su zbog pukih stvari. Mi u Hrvatskoj također imamo forum i uglavnom na isti dolazi lokalna publika, zato je važno da BiH ima svoj forum gdje će doći domaća publika i dati svoju podršku, te je veoma bitno da se nešto događa po tom pitanju.”